Login

Najaarscongres (NJC) en ALV afgelopen 24 november 2017

29 augustus 2017

Het VBTGG najaarscongres “Angst en LVB, puzzelt u mee heeft plaatsgehad op vrijdag 24 november jongstleden. De dag was bedoeld als podium voor en door de leden. Met – heel interessant – aansluitend een gezamenlijke borrel met NVAVG (Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten)!

DIT was het programma van het congres!

Henk Algra was de moderator. En na de Algemene Ledenvergadering (ALV) werden we getrakteerd op presentaties van prof.dr. Verrips, mw.dr. van Houtem, mw.drs. Borsjé en mw.drs. Feldmann.

Prof.dr. Verrips veroorzaakte ophef in de zaal met zijn ter plekke georganiseerde onderzoek. Na een korte uitleg over zijn TNO onderzoek, zette hij de aanwezigen aan tot discussie over hoe men het behandelen van jongeren met een LVB ziet. Bijna als een pilot voor het focusgroep onderzoek dat volgens jaar door TNO georganiseerd gaat worden: “Een gezonde mond – lekker belangrijk?”. De resultaten van die dag waren te uitgebreid om ter plekke gepresenteerd te worden, maar heeft u nog tegoed van hem.

Mw.dr. van Houtem hield een one woman show over haar promotie-onderzoek. En zij slaagde er zelfs doeltreffend in haar onderzoek zo goed als samen te vatten in één schema. Dat was ook één van haar aanvankelijke doelstellingen: een handzaam schema bruikbaar op de werkvloer.

En mw.drs. Borsjé nam u – mét bril – mee in de wereld van de virtual reality, zodat u zelf kon ervaren hoe dit kan bijdragen in de angstbegeleiding van een patiënt (met LVB). “Puzzelt u mee”? Zij verzorgde een interactieve workshop VRET met als hulpmiddel haar nieuwe app Esperant. Dit is een applicatie waarmee 360 graden medisch gerelateerde video’s kunnen worden bekeken. Deze toepassing is bedoeld voor patiënten die angstig zijn voor een specifieke behandeling die wordt uitgevoerd door een tandarts. En stelt patiënten in de gelegenheid om hier zelfstandig en in hun eigen omgeving vertrouwd mee te raken (www.bit.ly/vbtgg).

Mw.drs. Feldmann belichtte de thematiek van de dag vanuit haar vakgebied als GZ psycholoog. En zij kwam met een aantal zeer praktische take-home-messages.

Verder werd de Peter Makkes Prijs 2017 uitgereikt. De inzendingen van Erik Vermaire, Chantal Borsjé, Emie Veldt en Caroline van Houtem werden vooraf beoordeeld door de officiële PMP Leescommissie. En zij kwamen unaniem tot een winnaar. Mw.drs. van Houtem mocht de cheque van €1000 in ontvangst nemen voor haar promotie-onderzoek “Anxiety, fainting and gagging in dentistry – separate or overlapping constructs?” Eeuwige roem is (nogmaals) haar deel.

VBTGG dankt sponsor Siza die dit prachtige NJC mede mogelijk maakte. En ook RelaxMaker wordt bedankt; een last-minute sponsor die met hun professionele videobril voor medische doeleinden, ook lijfelijk aanwezig was.

 

Vraag het ons!

Zit je met een vraag of neem dan contact met ons op:
contact

Vorig artikel
Volgend artikel