Login

Als je een Tandarts zoekt…

Stel dat het jou zelf, of iemand die je kent, niet lukt om naar de tandarts te gaan. Door een grote angst voor de tandheelkundige behandeling, of door een lichamelijke fysieke of meervoudige beperking is de drempel om naar de tandarts te gaan, veel te hoog. Wat dan?

1. Vraag aan al je kennissen, vrienden, familie, buren: “Weet jij een goede tandarts (in de buurt)?” Je hoeft het wiel niet uit te vinden; goede aardige tandartsen zijn allang bekend. Alleen nog niet bij jou. Begin je zoektocht!

2. Het beste advies dat we kunnen geven is: ga in overleg met je (vroegere) tandarts. Of een tandarts. Bel op, maak een afspraak voor gesprek, ga langs. En bespreek dat er een probleem is. Ongetwijfeld heeft de tandarts een goed idee. Je hoeft daar niet zelf mee rond te blijven lopen. De eerste stap is vaak de moeilijkste, maar alles is beter dan nu(l). Tijdens een gesprek, hoe kort ook, is het al vaak fijn om even je hart te luchten. En ongetwijfeld kom je zo alweer een stap verder.

De term ‘angsttandarts’ is géén beschermde titel. Iedereen mag zich zo noemen. Een tandarts die daadwerkelijk een extra opleiding (van drie jaar) heeft gevolgd om mensen van hun tandartsangst af te helpen, heet een:
Tandarts Angstbegeleiding

3. Ga online zoeken naar een fijne tandarts (hoe?). Blijf natuurlijk wel zelf nadenken en ga niet blind af op zomaar een beoordeling (zoals een recensie op basis van één review). Maar via google word je ongetwijfeld wijzer.

4. Als het echt niet lukt, zou je je ook door je (vroegere) tandarts (of desnoods de huisarts) kunnen laten verwijzen naar een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Op zo’n CBT werken tandartsen die extra opgeleid zijn in het behandelen van mensen met wat voor beperking dan ook. Op een CBT ben je tijdelijk onder behandeling om uit te zoeken hoe een behandeling voor jou te doen is, om je angst te overwinnen, en in de toekomst (zonder angst) ‘gewoon’ naar de tandarts te gaan. Op een CBT wordt  bijna altijd ook een begin gemaakt om je mond gezond te maken. Er is vaak wel een wachtlijst, voordat je op intake kunt komen.

5. Ten slotte, zou je je zorgverzekeraar kunnen bellen. Zij hebben zorgplicht. Dat betekent dat zij moeten kunnen helpen om jou op de juiste manier op weg te helpen.

HIER vind je Centra voor Bijzondere Tandheelkunde.

Bedenk wel, dat wat een ander bedenkt, niet altijd is wat bij jou past. Er is geen gouden oplossing. Iedereen heeft zijn eigen zoektocht uit te puzzelen, en ook dit advies is bedoeld om te beginnen met een nieuw begin.

HIER vind je het register van tandartsen angstbegeleiding en tandartsen gehandicaptenzorg.