Als je een Tandarts zoekt...

Voor sommige mensen lukt het niet om een gewone tandarts te bezoeken, bijvoorbeeld door een lichamelijke of verstandelijke beperking, door autisme, door grote angst voor de tandarts of door een te sterke kokhalsreflex. Toch is het ook voor deze mensen belangrijk om tandheelkundige zorg te krijgen. Wat nu?

Veel tandartsen willen gelukkig extra hun best doen voor mensen die extra aandacht nodig hebben. Ze kunnen meer tijd nemen bij de behandeling van mensen met angst of bij mensen die moeite hebben met prikkelverwerking. Het is belangrijk om persoonlijke behoeftes met de tandarts te bespreken, zodat hij of zij volop rekening kan houden met de patiënt.

Tip 1 is dus om met de eigen tandarts goed te overleggen hoe de patiënt zo goed mogelijk geholpen kan worden, ondanks de angst of de beperking.

Wanneer iemand niet geholpen kan worden bij zijn of haar eigen tandarts, kan een andere tandarts worden gezocht. Vaak kunnen familie, vrienden, kennissen of buren een kundige en geduldige tandarts in de buurt aanraden.

Er zijn tandartsen die aanvullende opleiding hebben gevolgd om mensen met een beperking of angst te helpen, zij noemen zich tandarts-gehandicaptenzorg of tandarts-angstbegeleiding. (De term ‘angsttandarts’ is geen beschermde titel, iedereen mag zich zo noemen.)

Wanneer het dus echt niet lukt bij een reguliere tandarts, kan een tandarts of huisarts de patiënt verwijzen naar een tandarts-gehandicaptenzorg of tandarts-angstbegeleiding.

Onze ledenkaart is hier te vinden en het register gedifferentieerd tandartsen is hier te vinden.

Vaak werken een tandarts-gehandicaptenzorg of een tandarts-angstbegeleiding in een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT).

Bij een tandarts-gehandicaptenzorg, een tandarts-angstbegeleiding en een CBT vindt altijd eerst een intake plaats. Vaak is er een wachtlijst.

De behandeling bij de tandarts-angstbegeleiding is meestal gericht op het behandelen van de angst en ervoor te zorgen deze angst te overwinnen, zodat tandheelkundige zorg in de reguliere tandartspraktijk weer mogelijk wordt.